Президентът Румен Радев даде изявление, в което изложи мотивите си за блокиране на сделката с новите изстребители. Припомняме, че държавният глава наложи вето сделката за F-16.Той призна, че модернизацията на военновъздушните сили е необходима, но това не трябва да става за сметка на националните интереси.

"Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България", каза президентът, цитиран от Нова ТВ.

"Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в НС, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на изтребителите", заяви още той.

Радев посочи причините за налгането на ветото.

"Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи Радев. "Поемането на задължения, свързани със скити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви държавният глава.

„Всички обстоятелства излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили”, беше категоричен президентът.