С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията. Това заяви президентът Румен Радев, който откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец, цитиран от БГНЕС.

Националният събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона повече от две десетилетия.

"За магията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина показва, че за нея няма и граници", посочи държавният глава.

Усещането за непреходната България, силното българско творчество и устойчивия български характер е особено силна в деветвековната сянка на манастира "Св. Св. Петър и Павел", каза още Радев.

По думите на президента манастирът помни епохални исторически събития и национални герои, приютявал е славни апостоли, с него е свързана и съдбата на видни възрожденски дейци. От него води началото си първото българско богословско училище.

"Този бележит български манастир е вграден здраво в нашата история и е един от нейните вековни стожери. Затова и днес покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединението около нашите традиции, дух и българска национална идентичност", добави президентът.

Снимки: БГНЕС