Президентът Румен Радев присъстваше на откриването на кръгла маса на тема „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейски опит и България“.

Според него, мерките за справяне с кризата в страната са неадекватни и това ще доведе до задълбочаване на бедността. 

"Българите излизат от състоянието на хипноза и питат какво се е случило реално, какви са пораженията и как ще продължи животът след това. Здравната криза предизвика социалната и икономическа криза. Още в началото на пандемията настоявах мерките да отговарят на три критерия-навременност, достъпност и безвъзмездност." - каза държавният глава. 

Радев подчерта още, че най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза, е доверието в институциите, които я управляват. Той изказа възмущението си и от факта, че помощта към гражданите е само под формата на кредити, като по този начин е показала, че не е тяхна опора. 

"Липсата на адекватни мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем - задълбочаването на неравенствата. Ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени разломи, деградация, растяща престъпност" - посочи още президентът. 

На откриването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.