Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство – и като общество, и като икономика, и като социален живот. Това каза президентът Румен Радев, който е на посещение в Плевен.

Там той посети производствено предприятие и се запозна с прилаганите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес, пише БТВ.

Държавният глава подчерта, че е от изключителна важност в реалния живот да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб.

„Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса – от една страна да запазим общественото здраве чрез редица мерки, включително и ограничителни, от друга страна в никакъв случай да не допуснем парализа на икономиката и на обществения живот“, коментира Радев.

По думите му Община Плевен прилага всички необходими усилия да не се допусне прекъсване на производствената дейност, включен и научният потенциал на града.

„Мерките са ясни. Според мен не трябва политиците да се правят на лекари и обратното – трябва да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб. Те са ясни, но държавата трябва да подпомага всячески – ресурсно, с всички възможни ресурси и потенциал, който има, така че да се справим. (…) Общественото здраве започва от грижата за медицинския потенциал. Те са хората, които в момента трябва и ще ни изведат от тази криза. Към тях трябва да е насочено цялото държавно внимание, като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд“, посочи още президентът.

Той призова за дисциплина от страна на гражданите.

На въпрос защо не е демонстрирал такова поведение и на Шипка на 3 март, държавният глава отговори, че сега вече има ясни препоръки на щаба, докато тогава такива все още не са били разпоредени.