"Имаме всички шансове да се присъединим към Шенген догодина. Това зависи единствено от нас. Нека не политизираме темата и да не се използва за вътрешнопартийни атаки", така държавният глава Румен Радев коментира казуса с Шенген от Европейския форум в Тирана.

"Продължаваме усилия с Румъния до последния момент. Има наслоени предубеждения срещу България вече десетилетия. Те много трудно се пречупват и затова ние работим активно с всички средства на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България", каза още той. 

На въпрос дали президентът е бил атакуван заради разследването на "Скай нюз" за стрелба по сирийски мигранти на нашата граница, Радев отговори, че такова нещо няма и всеки, който го атакува знае, че ще отвърне много сериозно. 

"Имаме потрошен автомобил на гранична полиция и ранен български полицай, няма доказателства, че са произведени изстрели от български гранични полицаи към мигранти", заяви президентът.

"Аз държа на принципите, да има истина в отношенията и България да отстоява своя национален интерес навън, това винаги е било мой приоритет", така Радев отговори на въпрос относно отношенията между него и "Продължаваме промяната".