Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин. Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев по Нова тв. Той прогнозира "два оставащи разумни варината". 

Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме, обясни Плевнелиев.

Вторият вариант според него е правителство на малцинството. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се замисля и за това. Омръзна ни на всички вече 4 г. да сме потънали в липсата на елемнатерн план. Правителство на малцинството дори с премиер Бойко Борисов, той знае как, аз нямам против, допълни Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че България ще бъде сполетена от същото, което се случи в съседна Гърция преди 10 г. -тежка криза и политическо противопоставяне. Освен това навсякъде в българската политическа система имало популизъм. Не мечтаем, нямаме план за бъдещето. Мисли се единствено на кого ще подлея вода, каза още той. 

Не се противопоставям на правото на ДПС да поставят, когото си искат за лице. Но сега е лице, което е свързано със случая "Магнитски". Ако ДПС подкрепи мандата на ГЕРБ трябва да имат представители. Сега се решава съдбата и на ДПС, обясни още Плевнелиев. И се обърна с апел към Кирил Петков и Христо Иванов: Съзнавате ли, че вие давате нашата държава, институцията, крехката ни демокрация на тепсия на популисти? 

"Бих се радвал ПП-ДБ да се разцепи, винаги съм бил противник на тази сглобка. В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно не се случи", каза той. 

Плевнелиев обясни, че не става въпрос дали "някой отвън ще ни каже какво да правим, а дали ние искаме да се интегрираме с него. Ако се интегрираме със Запада, това означава доходи."