Представители на еврозоната подкрепиха първата стъпка за присъединяване на България и Хърватия към еврозоната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима европейски източници.

Източниците поясняват, че решението е предстоящо след окончателна подкрепа от страна на еврозоната и финансовите министри на страните членки на ЕС по време на видеоконференция по-късно днес или утре. 

Двама източници поясниха, че решението вероятно се очаква да бъде обявено, когато борсите не работят, вероятно през уикенда, за да се предотврати пазарна спекулация.

Това би означавало първото разширяване на еврозоната от 2015 г., когато Литва прие еврото и стана 19-тата членка.

Източниците добавиха, че някои дребни проблеми трябва да бъдат разрешени през следващите часове. Решението може да бъде отложено и за следващата седмица, но най-вероятно двете държави ще влязат в "чакалнята на еврозоната".

Щом държавите се присъединят към ERM-2, те остават в механизма около две години преди да започнат практически приготовления за присъединяване към еврозоната - процес, който ще отнеме още една година, което означава, че България и Хърватия могат да станат членки на еврозоната най-рано през 2023 г.