Т.нар. активна регистрация – право на гласуване срещу плащане на данъци по примера на Франция – може да реши проблема с интеграцията на ромите, настоява пред "Фокус" политологът Татяна Буруджиева.

Според нея обаче ромското малцинство, трябва първо да бъде включено в обществото, за да започне каквато и да е интеграция.

"Една от стъпките е и слагането на край на постройки като тези в село Войводиново, които водят до още беззаконие и са несправедливи спрямо данъкоплатците", обяснява Буруджиева. 

Кметът на Община Марица: В незаконните ромски постройки открихме скъпо оборудване, тези хора разполагат с пари ВИДЕОНа този етап няма яснота колко човека се нуждаят от общинско жилище

"Тези хора не са вътре в обществото – те са с незаконни жилища, не работят, хранят се от това че раждат деца и са разположени в сивата икономика, точно както са в черния сектор на предизборните кампании. Проблемът с незаконните ромски постройки и квартали трябва да се реши с цялостен подход. Постройките във Войводиново, които трябва да бъдат съборени, са били животозастрашаващи и по закон могат да бъдат разрушени. От друга страна тези хора не са получили временно настаняване. Няма значение от какъв етнос са тези хора – всички еднакво усещаме ниските температури и несгодите и не можем да се оправдаваме с това колко законна е била дадена постройка, когато става въпрос за граждани на Република България и човешки същества, които трябва да бъдат подслонени", коментира още тя.

"Едва ли циганите от съборените постройки в село Войводиново ще получат някакво жилище там", обърна внимание политологът. 

Роми от Пловдив бранят в съда бараките си, багери влизат в махалитеПодадените заповеди за премахване са над 50


Според нея този конкретен случай е показателен, че политиците у нас често действат прибързано и спонтанно, а това не носи позитивни резултати.

Татяна Буруджиева коментира и концепцията на ВМРО за разрешаване на проблема с ромите у нас, като уточни, че тя не е в правилната посока.

Снимка: pixabay