Никой няма точна информация колко човека от ромската махала във Войводиново се нуждаят от общински жилища. „Самата фондация „Рома” веднъж говори за 150 човека, друг път за 100, трети – за 80, четвърти път – за 50. Никой на практика не е наясно колко от тези хора законно са пребивавали на територията на селото и имат адресна регистрация там. Такава информация тепърва ще се събира. Освен това много от потърпевшите в момента не са социално бедстващи. Повечето от тях работят, имат своята професия и доходи и като всички нас биха могли да се устроят жилищно и съответно – да се погрижат отговорно за семействата и децата си. Това съобщи след срещата в Община Марица между жителите на селото, ромите и управници адвокат Евелина Божикова.

Според нея идеята част от хората да бъдат настанени във фургони в селото, не е реалистична,  защото напрежението би ескалирало неимоверно.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов пък уточни, че ще се търсят социални жилища за около 50 човека, които са регистрирани на адрес ул. „Победа”. „Тези постройки, които се намират на „горещия” терен във Войводиново, са с изпочупени прозорци и врати, нямат ток, нямат вода. Не е редно хората да ги оставим на улицата. Затова ще бъдат настанени в социални жилища. Областният управител Здравко Димитров ще каже къде”, посочи Иванов. Останалите роми имали регистрация в други домове в селото. Ще бъде извършена проверка от общината съвместно в МВР и Държавна агенция „Закрила на детето” дали те наистина пребивават на посочените адреси и какви са условията. Кметът на Община Марица обаче подчерта, че досега не е търсен и няма входирани молби от ромите за подобни социални жилища.

Градоначалникът разказа още, че ромите са работили на различни места и повечето от тях разполагат със средства. „В незаконните постройки открихме доста скъпо оборудване, по което съдим, че те разполагат с пари. И голяма част от тези хора вече са си наели квартири”, допълни Димитър Иванов.

„Това, което община Марица можеше да направи и го направи, е, че не предприе незабавни действия по събаряне на незаконните постройки в ромската махала, а ще изчака окончателното разрешаване на съдебния спор”, коментира адвокат Евелина Божикова. Както ТrafficNews.bg съобщи, 17 са подадените жалби. 15 са образуваните дела, като в периода от 6 до 28 март ще им бъде даден ход.  

Други 19 постройки в ромската махала вече са съборени. Според адвокат Божикова става дума за постройки, които са изключително опасни за обитаване и всеки момент е имало опасност да се срутят.

Сред срещата представители на ромските организации в залата коментираха, че са доволни от взетото решение. „Не трябваше да се бави това решение. Нашата цел като организация не е да се разправяме, а тези хора да бъдат настанени някъде, докато съдът реши какво ще прави с домовете им”, коментира Недко Асенов от фондация „Рома”. Кметът на Войводиново Димитър Тосев обаче изрази позицията на хората в селото, че ромите трябва да спазват същите правила, както всички останали. „Може би някои от тези хора живеят по-добре от нас. Да, те имат права, но имат и задължения. Не може само да казват: Дайте ни! Затова са изпаднали в немилост. В селото има хора, които  нямат пари да си купят хляб, но и най-бедният човек работи, плаща си сметките, изхвърля си боклука. А в ромската махала им казвам поне да си почистят боклука, но реакция няма. 200 камиона боклуци са изхвърлени от това място”, заяви Тосев. И обясни, че в годините българи и роми са живели заедно, събирали са се и са яли на една маса. Но за това всеобщо недоволство в момента си има причина.   

Ще търсят общински жилища на ромите от ВойводиновоОще не е ясно къде ще бъдат настанени жителите на махалата

Подробности вижте във видеото на Милен Ангелов:

По темата работиха Добринка Димова и Милен Ангелов