Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица. Текстът бе заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

Депутатите обаче въведоха изисквания за юридическите лица, те ще могат да финансират партиите под формата на дарение, но при условие, че нямат просрочени публични задължения, или пък да са регистрирани по преференциален данъчен режим.

Отпадна предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лв. за една календарна година.

Освен това парламентът задължи общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации. В отрицателен вот зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че е гласувал против, защото управляващите са въвели данък „корупция” за българските фирми.

По рано днес парламентът смъкна партийните субсидии от 11 лева на 1 лев на глас. Между двете четения на промените в закона депутатите отхвърлиха предложението на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лв. за действително получен глас. Не бе прието и предложението на ВМРО - всяка една партия в парламента да получава за дейността си по 1 500 000 лв. годишно.