Депутатите се събраха на извънредно заседание днес, за да обсъдят на второ гласуване законопроекта за изменение на Закона за здравето. Да решат какви ще бъдат мерките след извънредното положение.

Осем ще са критериите, по които ще се преценява дали епидемията застрашава здравето ни и изисква извънредни мерки. 

Още в началото на заседанието депутатите разхлабиха предпазните мерки в парламента, като на днешното заседание се върнаха към обичайния си вариант на гласуване, а не както беше по време на извънредното положение в края на заседанието на две групи през 30 мин.

Депутатите премахнаха и ограничението да бъдат до 1/4 от всички присъстващи в зала по време на дебатите.

От ГЕРБ предлагат наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година, а от коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.

БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети. Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни. Очаква се да се подкрепят предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да завърши дистанционно, без външно оценяване за 4 и за 10 клас. 

Според депутатът от ГЕРБ изменчивостта на коронавируса трябва да се запише в промените в закона, за да можем да се борим адекватно с него. Благодарение на мерките, които взехме с въвеждането на извънредното положение успяхме да запазим живота и здравето на българите, добави още тя.

По думите ѝ няма как да не се спазва карантина и това трябва да бъде записано в закона.

Тя запита дали COVID-19 e особено опасна инфекция или не е по старите учебници, по които са се учили - може и да не е, но това, което се случва в момента е повече от показателно. "Без да пазим себе си и другите - няма как да се справим с положението. Държим на задължителната изолзация", каза още Дариткова.