Районните кметове в Пловдив останаха неприятно изненадани от Бюджет 2020, който днес бе представен от Здравко Димитров и екипа му. Нито един от тях не знаел до днес каква ще е рамката на бюджета на района му, като никой от администрацията не го е пуснал към тях. Освен това бюджетите на районните администрации не са видими в сайта на Община Пловдив. Това се случва за първи път, като обяснението от бюджетарите е, че те не са длъжни да качват финансовата рамка на второстепенните разпоредители с финансови средства.

Единственото, което се знае до този момент е, че 6-те районни кметове ще разполагат с по 300 хил. лева за своите проекти отделно от разходите за администрацията. Това бе казано от зам.-кметът Илия Кирчев, а Здравко Димитров каза, че това е било така и до този момент.   Според всички районни кметове обаче сумата е крайно недостатъчна, като те са дали бюджети между 1 и 5 млн. лева на Голяма община. Ето и мнението на районните кметове:

Костадин Димитров, "Тракия": Ще се боря за по-голям бюджет, направихме обещания, които трябва да спазим

„Ние имахме сериозна предизборна кампания и добри резултати. На базата на това трябва да имаме някакъв бюджет, който отговаря на нашите разговори. Ще се борим за повишаване на бюджета в отделните райони. Аз като кмет на „Тракия” съм поел ангажимент и ще се боря да изпълня обещанията си.  Имаме големи инфраструктурни проекти, които са били дори в програмата на кмета на града  - паркът на „Хан Крум”, Математическа гимназия в Тракия, облагородяване на цял микрорайон…. Сега сигурно трябва да се финансира Математическата гимназия с пари от Пазарджик, предвид  новото намерение. Ще видим с диалога и мисля, че ще ме подкрепят всички районни кметове, нещо което сме отстоявали зад годините”.

Иван Стоянов, „Източен”: Парите на едно училище са повече от нашите бюджети

„Средствата са крайно недостатъчни за проектите, които сме дали към Голяма община. Ние сме поели ангажименти от нашите избиратели, като програмата ни е написана на базата на желанията на хората. Давам само два примера  нужни са ни 500 хил. лева за направата на паркинг на едно невралгично място на „Преспите”. Отделно онзи ден при областния управител имаше среща, на която поехме ангажимент да разчистим незаконните постройки, за да може да се ремонтира ВиК мрежата. Само за незаконите постройки са ни нужни 500 хил. лева.  В програмата ни е ремонт на редица улици, сред които ул. „Славянска”, която е окаяно състояние, искаме да ремонтираме парк „Каменица” и да сложим видеонаблюдение, тротоари,  отделно трябва да се облагородят терени на мястото на гаражите в Гладно поле, трябват детски площадки… Реално бюджетът на едно училище ще е по-голям, отколкото нашия. Ще поискаме среща с ръководството на Община Пловдив, за да дискутираме нещата, тъй като това са ангажименти към нашите избиратели”.

Костадин Язов, „Южен”: Мога да купя на жителите по 2 вафли с този бюджет

„Освен да купя по две вафли на жителите на район „Южен” не виждам какво мога да направя с този бюджет. Аз съм дал съвсем реалистична програма и бюджет от 3 млн. лева, която е на база проблемите на хората, които са ги представили при нас.   Аз съм съобразил и бюджета с парите, които само район „Южен” внася в хазната под различни видове такси, който е 2,9 млн. лева. Имаме проекти за паркинги, осветление, ремонт на улици и други важни дейности. Най-лошото е, че никой не ни съобщи колко ще е бюджета ни. Още през ноември изискаха от нас да им дадем бюджетни рамки, като ги предоставихме в края на същия месец. Те дори не ни събраха, за да попитат кои са приоритетните проекти за районите. Предполагам, че на следващата оперативка ще обсъдим нещата”.

Димитър Колев, „Западен”: Районните кметове не бива да се принизяват да кърпят дупки

„С този бюджет районните кметове се принизяват до толкова, че да пълнят дупки по улиците. Ние сме хора, които имаме по два мандата зад гърба си, досега по този начин не се е правил бюджет.  Досега винаги сме дискутирали проблемите и проекти, които имат районните администрации, на база на това се е правил бюджета. Моят бюджет, който бе представен пред Голяма община бе съвсем реалистичен с ангажименти на хората, които са ги поискали тези неща. Това включва два паркинга, разширяването на парк „Ружа”, реконструкция на важни улици, като дори и завършването на парк „Мир”. С тези 300 хил. лева мога единствено да поддържам уличната мрежа. Видях, че в Капиталовата програма са тенджери, гардероби и друго оборудване за детски градини, които бе извършено през миналата година, но няма нито един от проектите, които бях предложил за финансиране”.

Георги Стаменов, "Централен":  С 300 хил. лева можем само да поддържаме пътната инфраструктура

„Все още не съм се запознал с бюджета и не мога да коментирам в детайли. За тези 300 хил. лева мога да кажа само, че са крайно недостатъчни за един 100-хиляден район. С тях може би ще успеем да поддържаме уличната инфраструктура. Все пак ще искам да се запозная с бюджета и тогава да коментирам в детайли.  На практика, след като бюджетите на районните администрации на са качени на сайта, дори и тях ги няма. Ще изчакам официалната кореспонденция от Община Пловдив, за да видя бюджета”.

Бюджетът на Пловдив – пари за тенджери има, за улици и големи проекти – не!Проекти за милиони имат едва по 50-100 хил. лева в Капиталовата програма, стари обекти сложени в нея

 

Нов сблъсък в ГЕРБ! Зико и хората зад него искат цялата власт, целят се във ВиК и РИОСВДвете звена са ключови за всяко едно инвестиционно намерение в областта