Настоящият районен кмет на "Централен" Георги Стаменов бе номиниран почти с пълно мнозинство за кметското място в Община Пловдив за предстоящите местни избори. 

Иначе тягостното броене на гласове беше изпъстрено със свеж рицитал на един от партийните мисионери. Хованес Микаелян, член на Съюза на писателите, представи две свои стихотворения, озаглавени "За България" и "За Бойко Борисов", като последните строфи звучаха, заредени с патос и самоотверженост: "В борбата, ако трябва с теб ще сме, дорде края на света". 

112 членове на партийната структура на ГЕРБ от общо 115 в залата дадоха своя вот в подкрепа на Стаменов. Сред издигнатите имена бяха тези на досегашния кмет Иван Тотев, заместникът му Розалин Петков, райкметът Костадин Димитров, областния управител Здравко Димитров и зам.-кметът на район "Централен" и главен архитект Тошо Пашов.

Номинацията на Тотев бе издигната от самия Стаменов, която я мотивира постигнатите резултати от страна на досегашния кмет за последните два мандата.

"Всички ние помним какво беше преди и какво е сега. Пловдив е най-доброто място за живот. Аз лично тая огромно уважение към г-н Тотев и смятам, че е редно да изразим нашата подкрепа към него", обясни Стаменов. 

Думите му станаха повод за кратък дебат, като част от членовете на местната структура на ГЕРБ разкритикуваха номинацията под предлог, че днес Иван Тотев сам си е направил отвод, като обяви пред медиите, че няма да се бори за трети мандат. 

"Има ли смисъл изобщо да споменаваме други имена", попита риторично доц. Недев, който пръв лансира номинация за Стаменов. 

Повод за следваща размяна на реплики станаха номинациите на Здравко Димитров-Зико и районния кмет на Тракия Костадин Димитров. Мнозинството от присъстващи счетоха, че не би следвало да се предлагат кандидати извън партийната организация на ГЕРБ в район "Централен" и изтъкнаха, че едва ли се радват на бурна подкрепа от страна на другите районни структури. 

Сред номинираните беше и настоящата заместничка Деница Чингарова, която обаче побърза да си направи самоотвод. 

"Вече споделих на колеги, че считам, че мога да бъда полезна като общински съветник", изтъкна тя.

Около 20 бяха номинирани за Общински съветници, но повечето от тях не събраха необходимото мнозинство. Сред номинираните попаднаха имената на Ненчо Калакунов, Галена Боснова, Спас Шуманов, Борислав Стаматов, Тошо Пашов и други, като най-много гласове събраха преподавателката в АМТИИ Фиданка Кацарева и настоящата директорка на "Социално подпомагане" Надя Танева.

Стаменов бе абсолютен фаворит и за кмет на район "Централен", като това го изправя пред избора да прецени в коя от двете надпревари да участва - за кмет на Община Пловдив или за районното кметство. Той поведе със 111 гласа "за", а негов подгласник стана Тошо Пашов, който спечели подкрепата на 58 човека. 

Припомняме, че преди минути от партийната структура на ГЕРБ в "Северен" издигнаха за кмет Здравко Димитров. 

Предстои и останалите районни организации на партията да предложат свои кандидати. 

Първа официална номинация за кмет на ГЕРБ в Пловдив! От "Северен" издигнаха Здравко ДимитровЗа кмет на района бе подкрепен Стоян Алексиев