76 от общо събралите се 107 членове на ГЕРБ от район „Северен“ издигнаха кандидатурата на Здравко Димитров за кмет на Пловдив. Номинацията на Зико дойде от Стефан Дедев, председател на политическата партия в района, и получи широка и категорична подкрепя в залата. 

Самият Дедев също бе номиниран за градоначалник и събра само един глас по-малко от настоящия областен управител - 75 „за“, предаде репортер на TrafficNews.

Сред предложенията попаднаха имената на настоящия кмет Иван Тотев, както и тези на двама от районните кметове Георги Стаменов и Костадин Димитров.

Впечатление направи, че жителите на „Кършияка“ дадоха само 19 гласа в подкрепа на Тотев, който днес публично заяви, че ще си направи самоотвод за трети мандат.

12 бяха членовете на партията, които категорично се обявиха против Тотев да бъде номиниран за нов мандат.

Шест номинации бяха обявени за районен кмет.

„Тъй като кметът Ральо Ралев не може да участва в номинациите, предлагаме най-добрата алтернатива, чието име е Стоян Алексиев“, заяви Стефан Дедев. Припомняме, че Ралев е в ареста по обвинение за корупция. 

Сред конкурентите на Алексиев в листата попаднаха още пет добре познати лица в местната структура. Сред тях попадна настоящият изпълняващ длъжността кмет Лариса Кътова, която събра 54 гласа „за“. Издигнат и тук бе Стефан Дедев, подкрепен от 71 от гласуващите. Номиниран бе ѝ Гошо Къчков, но той се подреди доста по-ниско във вота с едва 49 гласа, Анастасия Маташева с 37 и Никола Папазов с 32 гласа.

Фаворитът и настоящ директор на ОП "Паркове и градини" Стоян Алексиев пък пребори конкуренцията с цели 93 гласа.

За общински съветници от района бяха издигнати 19 души, сред които Лариса Кътова, Гошо Къчков, Стоян Алексиев, Александър Янакиев и шефът на Спешното в Пловдив Димитър Христозов.

Накрая на събранието Дедев се обърна към всички членове на партията, че в началото на септември отново ще се проведе събрание, свързано с подготовката за местните избори.

Днешното първо номинационно заседание на структурите на ГЕРБ се забави с 1 часа поради липса на кворум, но в крайна сметка в залата дойдоха 107 души от общо 205 редовни членове на партията.