Ако избирателите на ИТН, ДБ и ИБГНИ осъзнаят, че бяха изчегъртани и осъзнаят, че може би вървим към авторитарна власт, може би ще преосмислят поведението си и може на втория тур да имаме резултат в полза на проф. Герджиков". Това каза пред БНР бившият депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, председател на инициативния комитет, издигнал кандидатпрезидентската двойка Анастас Герджиков - Невяна Митева.

"Надявам се партийните лидери на останалите партии да излязат и да призоват избирателите си да гласуват по съвест, това ни е достатъчно", заяви той и уточни, че не очакват от ДПС специално да призоват да се гласува за Анастас Герджиков: "Ако го кажат - добре, ако не го кажат - пак добре".

Според него, ако президентът Румен Радев остане на поста втори мандат, чрез силовите структури, които е назначил по време на служебното правителство, ще може да упражнява безконтролна власт:

"А това е опасно за демокрацията! Двете служебни правителства разчистиха пътя му към диктатурата. От година и половина сме в яростен реваншизъм и той няма да спре. Ще се води война с всички възможни средства, но тази война е срещу половината български народ".

Чолаков определи Анастас Герджиков като по-добрия президент, когото би могла да има страната:

"Ние извадихме алтернатива като личност, за да покажем на хората как би следвало да изглежда президентът".

Той подчерта, че кампанията на двойката Герджиков - Митева е била само 40 дни, но въпреки това е постигнала добри резултати:

"Кандидатката за вицепрезидент се радва на изключителна симпатия на хората в страната. Искрено се надявам реваншизмът на Румен Радев да не се насочи към нея и нейното семейство, ако те не успеят на втория тур".

По думите на Чолаков от дебата на кандидатите избирателите ще могат да си направят изводите.

Във връзка с парламентарните избори, на които ГЕРБ-СДС е втора политическа сила, той коментира, че най-големият опонент на ГЕРБ е било служебното правителство:

"Партията беше подложена на терор, но излиза по-силна от тези битки".

Той подчерта, че ГЕРБ ще подкрепя конструктивните предложения в парламента.

Радомир Чолаков беше категоричен, че Бойко Борисов няма да заеме позиция на почетен председател на ГЕРБ, подобно на Ахмед Доган в ДПС, а ще продължи да е оперативен лидер на партията.