Президентът Румен Радев връчи папката на служебния премиер Димитър Главчев, който трябва да предложи правителство. Държавният глава подчерта, че няма срок за това в новата Конституция, но отправи апел това да се случи до 7 дни.  При връчването на мандата Радев категорично заяви, че нито пряко, нито косвено ще участва в избора на министри в кабинета „Главчев“.

"Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени. Искам също така да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за изпълнение рамка", каза още Радев. 

"За да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на такава политическа криза, съвсем не е достатъчно. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача", коментира президентът. 

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна криза, защото без да се състави правителство няма как да преминем и към провеждането на предсрочни избори. 

„Ще направя всичко възможно да не допуснем страната ни изпадне в тази ситуация. Искам да благодаря на всички кандидати за служебни премиер, които се отзоваха“, каза още Радев.

Той благодари на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази отговорна мисия.  

„Ще очаквам от Вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, в интерес на българските граждани“, каза Радев.  Той призова да се направи всичко възможно изборите да бъдат 2 в 1, а не българските граждани да ходят до урните през няколко седмици.

От своя страна  Димитър Главчев заяви, че това е било трудно решение и за двамата. На практика не е имало алтернатива, а е имало опасност страната да изпадне в Конституционна криза.

„Твърдо заявяваме, че състава на правителството ще бъде равно отдалечено от всички политически сили с почтени експерти.  Ще направя така, че да се срамувате при подписването на указа. Напълно съм наясно, че основната ни роля е организирането на честни избори, но основната функция да подобрява живота на гражданите“, заяви Главчев.