Президентът Румен Радев, който е бивш шеф на ВВС, обяви, че не е против закупуването на изтребители F-16, но предупреди, че ако те не са окомплектовани, може да се окажат безполезни.  Държавният глава направи коментара по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

"Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Президентът не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи Румен Радев.

"Основното предназначение на транспортните самолети и вертолети е да превозват хора и товари от точка А до точка Б. Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има", заяви той.

После предупреди какви са рисковете, ако в сделкета за новите изтребители бъдат спестени някои неща.

"Не става въпрос за самолет, а за огромен пакет от услуги, които трябва да бъдат доставени с този самолет. Дори малка част от този минимално необходим пакет да я няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може да излети", заяви президентът.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде той готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен.

"Въоръжения, спомагателно оборудване, системи за планиране, инфраструктура голяма, логистика - транспорт, лицензии, разрешителни, обучения, гаранции, застраховки - нещата са страшно много. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности", заяви президентът.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството -то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре - у нас.

"Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях", заяви президентът Радев.

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава за ръководител на служба "Военна информация" цивилен. Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейности, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит," добави той.

Това, което сте чули и вие, - че се готви промяна в закона, така че да има възможност да се назначава за ръководител на служба "Военна информация" цивилен. Аз съм категорично против. Военното дело е изключително сложна дейност, затова и досега, както е по закон, ръководителят на тази служба трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза и опит, с военно звание, заяви пред журналисти Радев на въпрос за подготвяни промени в Закона за военното разузнаване.

Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен, коментира президентът и добави, че държи ръководителят на "Военна информация" да бъде военен от кариерата.

Попитан било ли е това съгласувано с него и дали ще разпише указа за освобождаването на директора на службата бригаден генерал Пламен Ангелов, за когото вчера стана известно, че е подал рапорт за освобождаване от длъжност, президентът Радев каза, че това е въпрос на лично решение и той все още не е разговарял с генерала. 

Президентът коментира и хакерската атака срещу НАП. Стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП, каза Радев. Той поясни, че е разговарял със службите за сигурност заради атаката. "Това е много важна тема, защото виждате, че серията от атаки и пробиви в информационната инфраструктура на държавата е индикация за проблем в сигурността. Въпросът за отговорността на държавните институции стои открит", заяви той.

Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните. "Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш не е достатъчно.

Трябва да изпълняваш всички мерки заложени в закона", заяви Радев. Държавният глава взе за пример последния приет Закон за киберсигурността. "Той беше обнародван в началото на ноември, до 6 месец трябваше да има наредба, която да регламентира минималните задължителни условия за информационна и мрежова сигурност. Има ли такава - няма", поясни държавният глава.

"Имах задълбочен разговор с представители на службите, те поеха ангажимент да се предприемат всички стъпки и аз очаквам реални резултати", добави той.