Държавният глава е готов с персоналния състав на новото служебно правителство. Имената остават неясни до утре. Евентуалният политически проект Петков-Василев е все по-обсъждан. Партиите казват, че не се притесняват от такъв проект, а някои виждат и потенциален партньор.

46-ият парламент вече е в историята. Шесте политически формации в него така не постигнаха съгласие и не съставиха правителство. В изказванията им от последния парламентарен ден вече се чуват предизборни послания. Очакват и хода на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. От партиите казват, че не се притесняват от такъв проект, някои виждат и потенциален партньор.

Служебният премиер Стефан Янев очаква да запази поста си. Президентът посочи ненаучения от политиците урок - да се мисли първо за България. Вижте още в репортажа

Новият служебен кабинет е готов, обяви президента. Кой влиза в него - напрежението ще остане до последно. Румен Радев говори и за ненаучените уроци от политиците.

"Трябва да се мисли първо за България, а това невинаги беше на преден план", каза президентът, съобщи БНТ.

Дали Стефан Янев очаква да остане начело на Министерски съвет и ще има ли персонални промени. Служебният премиер заяви ясно:

"Да, очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на следващото служебно правителство. Винаги трябва да очаквате промени - такъв е живота. Нека бъде указа публикуван и тогава да говорим", заяви Янев.

Да се продължи линията на досегашния състав на служебния кабинет е много голяма отговорност, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Много бих искала освен ревизията, освен всички факти, за съжаление доста тревожни, които чухме през тези 4 месеца, следващите месеци служебният кабинет да даде онази стабилност и сигурност на българските граждани, от която ние се нуждаем", каза Йотова.

От хората зависи - дали ще има нови политически формации, смята Стефан Янев.

"Ако гражданите искат, те ще намерят начин как да се обединят и да търсят тяхното политическо представителство според усещанията, че нещо в момента липсва", допълни Янев.

Министърът на образованието не каза дали са водени с него разговори за участие в евентуалния проект на Петков и Василев.

"Това, което мога да кажа днес, е че съм дълбоко убеден, че България има нужда от промяна. И то промяна в посоката, в която работят Кирил Петков и Асен Василев. И аз ще им помагам в това отношение", коментира служебният министър на образованието Николай Денков.

Бъдещ партньор или съперник - партиите от 46-тия парламент не казват категорично какво очакват ако се създаде нова формация. Но идеята за такава не ги притеснява.

"Господин Кирил Петков вчера отговори уклончиво на това - ще прави ли проект, но така уклончиво, че отвори вратата да го прави. Неговият сподвижник да го наречем - господин Асен Василев също се държи така как да го кажа - лавира, не казва точният отговор. Нека видим какво ще стане", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

При всички случаи ако се появи нов проект ще има пренареждане - то е повече от ясно.

"Ние виждаме в тяхно лице съмишленици, подкрепяли сме техните усилия до сега и гледаме с очакване независимо в какво качество ще продължат. Гледаме с очакване позитивно да продължим да намерим формула да работим", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Това ще се отрази великолепно на цялата политическа бъркотия, която е в момента. Колкото повече хора, които си използват главите по предназначение и им стиска да взимат трудни решения, влязат в политиката - толкова по-добре. Така че аз приветствам старта на такъв проект", смята Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Всеки е свободен да прави политически проекти стига те да не са на гърба на други партии, стига да не се правят с държавен ресурс, стига да не се бракониерства в другите партии. И в този ред на мисли всеки потенциален бъдещ партньор е добре дошъл", каза Атанас Зафиров от БСП.

"За нас това е опит на Румен Радев да разчисти терена от провалилите се партии на протеста и да ги замени с една нова формация, която евентуално да се опита да свърши това, което те не успяха. Така че те трябва да се притесняват. Те ще бъдат доведени до ръба на оцеляването след този проект", коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"ДПС не се притеснява от каквито и да е политически проекти. Доколко дали има място - според ДПС все още сме парламентарна република според Конституцията и плурализма е защитен в Конституцията", заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

А ще има ли такъв старт и къде би се позиционирала нова партия - ще стане ясно съвсем скоро.