Успешните примери на сътрудничеството между български и японски компании в автомобилната индустрия, енергетиката и производството на храни трябва да бъдат използвани като модел за последващо разширяване на японските инвестиции в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Разговорът се проведе в рамките на посещението на българския държавен глава в Токио за участие в интронизацията на император Нарухито.

В разговора Радев припомни силните традиции на страната ни в производството на автомобилни части и развитието на информационните технологии. България е открита за много по-активно икономическо и инвестиционно партньорство с Япония, посочи държавният глава.

Шиндзо  Абе подчерта високата оценка, която японските автомобилни компании дават за доставките на автомобилни компоненти и части от България и добави, че Япония проявява интерес към още по-тясно сътрудничество в тази област.

Като конкурентни предимства на България Радев открои стратегическото разположение, висококвалифицираните работници и най-доброто съотношение между цена и качество в Европейския съюз.

Най-важното в двустранните ни отношения е доверието и приятелството, които свързват двата народа", подчерта държавният глава.

Той открои силното културно присъствие на Япония у нас, както и увеличаващия се интерес към изучаването на японски език сред българските ученици и студенти.

По-рано българският президент се срещна с японски бизнесмени, сред които представители на "Муцибиши", "Тошиба" и други компании.

Като особено перспективна сфера за партньорство беше откроенa областта на високите технологии. Представителите на японски компании отбелязаха традиционно силните позиции на страната ни в областта на информационните технологии, като част от тях работят с български компютърни инженери, програмисти и дизайнери.

Президентът подчерта, че България предлага най-доброто съотношение между цена и качество, което закономерно предизвиква интереса на чуждестранните инвеститори в тази сфера, включително и световните лидери в областта на киноиндустрията. Откроено беше и доброто партньорство при производството на автомобилни части у нас, както и перспективите за неговото разширяване.

В срещата участваха представители на корпорациите "Мицубиши", "Тошиба", "Мейджи", "Сега", Ямамото" и други, част от които са инвестирали в България, поддържат връзки с български доставчици или планират да стъпят на българския, или да разширят присъствието си на общия европейски пазар.

Снимки: Президентство