Президентът на България Румен Радев прекъсна посещението си в Естония, защото преди отпътуването си за балтийската република е бил в контакт със заразен с COVID-19, пише руската агенция Интерфакс.

Радев пристигна в Естония в понеделник за участие в срещата на Инициатива "Три морета", обединяваща 12 държави от Балтийско, Черно и Адриатическо море. Днес трябваше да се състои церемонията за началото на неговото официално посещение в Естония, но в понеделник вечер се изясни, че преди да излети за Естония той е бил в контакт със заразен с COVID-19, съобщи пресслужбата на президента на Естония, цитира Интерфакс.

След информацията за ситуацията с Радев бяха предприети всички мерки за сигурност и по отношение на българската делегация, която бе изолирана в хотела си. Радев не присъства в понеделник и на вечерята на Инициативата "Три морета" в Талин.

По-рано пресслужбата на българския президент съобщи друго: "Президентите на България и Естония Румен Радев и Керсти Калюлайд проведоха днес телефонен разговор. Предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата за регионално партньорство, двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма."

Румен Радев е бил контактен с новия шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който е заразен, съобщи "24 часа". Миналата седмица в петък президентът бе на празника на летците заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, където ги посреща ген. Петров. Двамата вече са си направили PCR тестове и чакат резултати.