Днес, президентът на Русия Владимир Путин проведе среща, на която обсъди възможността за прекратяване на режима на самоизолация в Москва и регионите, насрочен за 12 май.

Според президента, първият етап на премахване на ограниченията предвижда възможността да се играе спорт на улицата. Може да се отворят малки магазини и заведения за обслужване.

Вторият етап дава разрешение за разходки и началото на работата на образователните организации, началото на работата на пунктовете за продажба. Третият етап включва отваряне на паркове, площади, но само като се отчита спазването на разстоянието.

"Режимът на самоизолация в Москва няма да бъде отслабен."

Думите на президента коментира кметът на Москва Сергей Собянин. „От 12 май е възможно да се разреши работата на всички промишлени и строителни предприятия“, каза Собянин. - Поетапният изход от самоизолация трябва да бъде разделен на две части. Първата част, най-трудната, е секторът на услугите. Това са салоните за красота и търговията. Те наистина могат да провокират увеличаване на честотата на заболяването. И тук се разработват строги критерии. Втората част е всичко останало. "

„През последните две седмици, а това е дълъг период, броят на тежко болни пациенти не се е увеличил. Това говори за стабилизиране на ситуацията “, подчерта кметът.

Собянин добави, че отпускането на карантинните мерки ще засегне само регионите: „Режимът на самоизолация в Москва няма да бъде отслабен“.

Припомнете, че във всички руски региони е въведен режим на висока готовност и се прилагат определени ограничения. В Москва и Московска област пътуването с личен или обществен транспорт изисква електронни пропуски.

На гражданите също е забранено да излизат навън без основателна причина. Изключения са призиви за спешна медицинска помощ, пряка заплаха за живота и здравето, отиване до работното място и обратно, отиване до най-близкия хранителен магазин за стоки от първа необходимост, до банката и салон за комуникация, както и разходки на домашни любимци на разстояние на повече от 100 метра от къщата и извозване на боклука. 

Към 6 май 165 929 души са заразени с коронавирус в Русия. 1537 души загинаха, 21327 - се възстановиха.