Двама от досегашните заместници на подалата оставка от поста правосъден министър Цецка Цачева са фаворити да я наследят.

Обсъждана за нов министър на правосъдието е Десислава Ахладова, която бе оставена от Цачева за временен министър, докато бъде гласувана оставката ѝ от Народното събрание.

По-вероятен нов министър обаче бил бившият прокурор и съдия Евгени Стоянов. Той бил по-подходящ за поста, защото до момента е отговарял за европейските въпроси и съвета по законодателство. А основният приоритет на новия министър ще е до юли да успее да свали мониторинга върху правосъдната система, обяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов.

Името на наследника на Цачева трябва да стане ясно в неделя. Дотогава премиерът се надява да са приключили всички разпоредени от него проверки на кандидатите за министър, защото не искал при обявяване на името да излязат скандали и да се наложи да подменя името.
 
Проверките включват дори имотното състояние, след като Цачева подаде оставка именно заради сделка с апартамент в столичния кв. “Изток”, пише 24 часа.
 
Сред възможните наследници на Цачева като правосъден министър се завъртя дори името на шефа на правната комисия на парламента Данаил Кирилов. Самият той обаче отрече възможността да стане министър още в дните след оставката.