"Знаково беше отсъствието на Първанов и Плевнелиев от клетвата на Радев и Йотова. Две неща се съчетават - на първо място отношението към политиката на президента - и двамата го въприемат като разединител. И на второ място много сериозното съмнение за тежки манипулации на изборите чрез машините". Това заяви за "Денят на живо" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

От своя страна политологът доц. Милен Любенов сподели по темата с отсъствието на двамата държавни глави, че макар да не знае каква е причината, не мисли, че е добър сигнал, а смята, че трябва да има уважение между президентите. 

"С речта си Радев се опита да компенсира липсата на лидерство и адекватни политки от това правителство с нисък капацитет и влезе в обувките на оперативно управляващ държавата. Това е неговата цел - държавата да стане президентска република. Тя е недостижима, защото партиите са против. За мен в речта липсваше президентът - имаше тематично разминаване на роля и говорене", категорична е проф. Христова. 

По думите й той ще се отдръпне и ще се автономизира от властта. "Радев запази стария си стил на нападение и посочване на врага. Това беше най-дългата му реч като дължина, в нея се държа като министър-председател - приоритети, секторни политики и акцентира върху собствените си функции и механизми за постигането им'', сподели тя. И допълни, че Радев е обединител за спечелилите от него и тези, които са в парламента на базата на неговия авторитет, а е разединител за всички негласували. 

"Отваря се ниша, в която се настанява комфортно и агресивно "Възраждане". Ако Радев види, че рейтингът му страда от управляващите, дали няма да се разграничи? До май месец ще видим тези процеси заради каскадата от кризи. Турболенцията ще доведе до разместване на пластовете", подчерта тя и каза, че той мисли за периода след втория си мандат.

За нея е необходим контролен механизъм на корупцията, но тя няма да изчезне, заради демокрацията.  "Не приемам персонализацията на проблема, да се тръгва против конкретни имена. Защото ако го направиш без предложение за законопроект, означава, че обслужваш нечии интереси", посочи психологът. 

Политологът доц. Милен Любенов смята, че речта на президента е била отчет на първия мандат и програма на приоритетите и целите, а вероятно скоро ще внесе проект за промени в Конституцията. "Дългосрочните цели и приоритети бяха откроени в думите му. Не видях въпроси от оперативен характер с поставен фокус. Не трябва да се търси конфронтация между Петков и Радев. В обозримо бъдеще обаче е възможно да има напрежение, но към този момент ще видим единодействие, свързано и с проекта за конституционни промени. Други партии също могат да внесат предложения", счита доц. Любенов. 

За него държавната администрация е департизирана. "Има много предизвикателства и кризи - важни са екипите в министерствата. Назначават се хора във ведомства, за които нямат капацитет, на партизански принцип. Важни са първите 100 дни. Картината ще стане ясна след третия месец", коментира той.

Според него заради скандала с партитата по време на локдауна, оставката на Борис Джонсън ще се случи в близките дни.