Българският посланик Атанас Кръстин е бил привикан в Министерството на външните работи в Москва. Причината е решението на българиските власти да обявят двама руски дипломати за персона нон грата. 

Припомняме, че наличието на доказателства за извършване на разузнавателна дейност от тяхна страна бе оповестено от главния прокурор Иван Гешев. В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Поради това производството е спряно. 

Все още не е ясно как е протекъл разговорът с Кръстин в Москва. Преди няколко седмици обаче Русия заплаши с ответни мерки, след като оповести, че не е получила никакви доказателства за твърденията. От Външно министерство определиха обвиненията като "скалъпени".