Президентът връчва на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство. Не е ясно дали те ще се опитат да го реализират или ще го върнат празен веднага. Вчера от коалицията излязоха с ново предложение към ГЕРБ-СДС да съставят заедно кабинет, оглавен от взаимноприемлив премиер от ГЕРБ, без да сменят никой от досегашните министри. Най-голямата парламентарно представена сила категорично отхвърли офертата и обяви, че няма да участва в опити за съставяне на правителство - нито с втория, нито с третия мандат.

Ако ПП-ДБ не успеят да реализират втория мандат, държавният глава трябва да реши на кого ще връчи третия. Пред БНТ лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви, че партията му е готова да го вземе и да води преговори с останалите политически сили, с изключение на ДПС. Не е ясно обаче кой би откликнал на такава покана. Ако и трите мандата се окажат неуспешни, държавата отива на избори.

Най-ранната възможна дата за вота е 2 юни - седмица преди европейските избори. За да стане това обаче процедурата трябва да върви с ускорени темпове.

Ако процедурата с мандатите, избора на служебен премиер по новите правила и назначаването на правителство се случи до 8 април, изборите може да са заедно с европейските.

Забавянето би изместило вота на 16-ти, 23-ти или 30 юни.