"Не съм търсил контакт с главния прокурор. На ход е Конституционният съд". Това заяви президентът Румен Радев по време на тригодишния си отчет във връзка с информацията, че е поканил Иван Гешев на среща по повод поисканото тълкуване за имунитета му. 

"Нямам идея за конкретен случаи, убеден съм, че не съм вършил нищо нередно", категоричен бе той.

"Аз нямам никаква идея за причините. Главният прокурор да обясни своите мотиви. Ще следя за хода на това дело.  Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава", коментира още президентът.

"Моите мотиви за Конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, заявил съм го открито на консултациите, които проведох. Моят мотив е насочен към по-висока ефективност на съдебната власт", коментира още президентът. "Обявил съм, че ще имам среща с всички институти, с тремата големи в съдебната власт, с представляващия ВСС и с главния прокурор по предлаганите промени. Предстои ми конструктивен диалог с главния прокурор", обясни той.

"От главния прокурор очаквам старание от реалната борба с корупцията там, където има най-голяма хранителна среда – обществените поръчки и големите проекти, които вече се правят и без обществени поръчки..  Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, заключи Радев. 

„Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, за работи за модерното развитие на България, да отстоява интересът й навън”, заяви още президентът.

„Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Последният пример е усъвършенстване на изборното законодателство. И откритата амбиция на парламента да изпревари обявената отдавна инициатива на президента. За първи път парламентът започна тази дейност – да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва. Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул и за отговорно отношение на останалите институции”, заяви Радев.

Той каза, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите през годината.

„Моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да съм бариера на лобисткото законодателство. Там, където виждах, че има нарушения в конституцията, сезирах и КС, добави Радев.

Източник: Дарик