Резултатите от изборите не са индулгенция за корупционните скандали, затова си има прокуратура. Това каза президента Румен Радев във връзка с провелите се вчера евроизбори и резултатите от тях.

"Аз вече свикнах да ме "пакетират", ако не в партия, то в идеология, ако не в идеология, то е нещо друго. Няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, нито с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление", отвърна той задочно на водача на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел, която снощи обяви, че държавният глава е бил невидим участник в изборите за Европейския парламент.

Габриел: Имахме един невидим опонент - това е първа негова загуба и втора за неговия менторБойко Борисов прави анализ и оповестява решенията си във вторник

"Първо искам да благодаря на всички българи, които гласуваха, да поздравя победителите - ГЕРБ, успехът за ВМРО, и, разбира се, – най-големият успех според мен – за Демократична България", посочи държавният глава, но коментира, че ниската избирателна активност е шамар за политическата класа.

"Тя, според мен, не е само шамар за политическата класа от огромното мнозинство от българите, тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум два пъти по-голяма избирателна активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа не само като качество на живот, не само като качество на управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави и у нас процеси", посочи президентът.

Той призова всички партии да направят един много добър анализ не само на своите програми, платформи и послания, но и на това какво реално се случва в България, и как ние наистина ще догонваме Европа.

Освен това той настоя партиите да се чистят от некомпетентни хора с амбиции за власт.

"Аз имам много ясни амбиции, искам България да бъде правова, просперираща европейска държава с уважение на закона и със силно образование и качествена инфраструктура. Не да бъде ремонт, след ремонт и пропаднали пътища", каза той.

Президентът Румен Радев смята, че БСП трябва да се върнат в парламента и затова е призовал няколко пъти, но това все пак било решение на левицата и ръководството й.