Стратегическият съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка, настоя президентът Румен Радев по време на посещението си в Кюстендил.

Поводът за изказването му бе назначеният преди дни от него Стратегически съвет.

"Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил. А това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България", настоя държавният глава.

По отношение новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) той заяви, че е поканил на среща утре ръководството ѝ, за да обсъдят тяхната готовност и всички необходими мерки, така че да имаме един спокойни, честни и прозрачни избори.

"Имат много работа за вършене. Надявам се, че досегашната работа на ЦИК е една добра основа в това направление", добави Радев.

Президентът изрази надежда, че парламентът ще излезе с мъдро и справедливо решение по казуса с вероизповеданията.

Той коментира, че много по-важно е народни представители, управляващи, политици и особено ръководителите на вероизповеданията в България в никакъв случай да не спекулират с етническия мир.

Президентът си създаде Стратегически съвет, оглави го Иво ХристовТой е консултативен орган и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение