Президентът Румен Радев създава с указ Стратегически съвет към държавния глава, съобщиха от прессекретариата му.

Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.

Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в "Athenee Royale" в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Работил е като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и сп. "Europe Magazine", издавано в Париж (2000-2001 г.). Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г. Автор на блога leroisalomon.blog.bg Публикувал е в списание "L'Europeo", вестник "Сега" и списание "Тема", кореспондент на сайта Courrier des Balkans за България.

Създател на сдружение "Солидарна България".

Редактор и коментатор в списанието за политически анализи "A-specto" (2014-2016).

Владее френски, английски, руски и испански език.

Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента №45 от 23 януари 2017 г.

Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси.

Невин Фети е родена на 2 април 1977 г. във Варна, където завършва езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи. Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен "доктор" по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.

През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд. Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията. Владее турски, френски, руски и английски език.

Членове на съвета са:

Александър Маринов е роден на 12 май 1957 г. в София. През 1982 г. завършва социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Народен представител е в 36-то и 37-то Народно събрание.

От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. – професор в катедра "Публична администрация" на Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Атанас Пеканов, който е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. 

Владимир Шейтанов – дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Вашингтонския институт по международно право, Световната търговска организация – Женева, работил с УНКТАД, ИКАО, Комитета за космоса на ООН; единствения чуждестранен адвокат пред Народния съд на полк. Муамар Кадафи, допуснат до защита на 5-те български медицински сестри в Либия по СПИН процеса в Либия през 2000-2002.

Гергана Пирозова е театровед и театрален критик. Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина. 

Еленко Божков е роден на 3 юли 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Техническия Университет в София със специалност Електроинженер – "Автоматизация на енергийните системи".

От 1993 до 1996 г. е член на Съвета на Директорите на НЕК, а в периода 1995 – 1997 г. е Главен секретар на Министерство на енергетиката. В периода 2002 - 2003 г. е изпълнителен Директор на Енергопроект. От 2001 – 2013 г. и от 2015 г.– досега е управител на "Пирин Ват" ООД. В периода 2013 – 2014 е член на ДКЕВР.

Жасмина Мирчева е лекар, доктор на науките на БАН, гост - изследовател и преподавател във Франция и Германия. Два пъти директор на Агенцията за лекарства, извършила съществени реформи за преструктуриране на фармацевтичния сектор у нас. Има 7-годишен опит като Директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика. Била е съветник към българския Икономически и социален съвет. Номинирана е 3 пъти за шеф на кабинета в здравното и социално министерства. Носител е на диплом за европейски политики от Националното училище по администрация на Франция. Владее свободно френски, немски, английски и руски езици.

Живко Георгиев е роден на 25 февруари 1955 г. Магистър по социология, преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалностите 'Социология' и 'Политология' в СУ 'Климент Охридски' в направленията 'Методология на емпиричните социологически изследвания', 'Маркетингови изследвания', 'Политически и социален маркетинг'.

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 година в София. Завършва 133 СОУ „Ал. Пушкин” с хуманитарен профил и руски език (1994). През 2001 се дипломира като магистър по политически науки със специализация „Външна политика и национална сигурност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по политически науки от СУ (2011). Преподавал е различни политически дисциплини в СУ “Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. 

Петър Воденски е роден в София на 15 януари 1951 година. Завършил е Английската гимназия в София (1970), а след военната си служба (1970-1972) завършва МГИМО (1977). Работил в МВнР (1978-2015), във всички кариерни дипломатически рангове от аташе до посланик, бил е началник на политическия кабинет на министъра при Станислав Даскалов (1993-1994) и при Соломон Паси (2004-2005), както и директор на различни дирекции в Министерството.

Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър (2005-2009), в Република Молдова (1995-2001), в Република Турция (1991-92), Генерален консул на Република България в Истанбул (1990).

Румен Гълъбинов е роден през 1966 г. в град Бургас. Завършва УНСС като магистър по Икономика. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университет Сeйнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Великобритания (Банки и финанси).

Специализирал е банков и застрахователен мениджмънт в Германия и Англия. Председател на Агенцията за застрахователен надзор, след което е зам.-председател на Комисията по финансов надзор. Работил е в управителните съвети на международни финансови компании от Холандия, Австрия и САЩ.