Не коментирам решенията на Концесионния съд. Там са компетентни хора и те решават. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на посещението си в авиобаза „Граф Игнатиево“. Повод за изказването му бе новината от днес, че Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Решението е гласувано с девет гласа "за". Трима съдии са били на особено мнение, това са Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Радев посочи, че оценява високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. "Уважавам мерките на борбата срещу престъпността, но те не могат да бъдат репресивни. Те трябва да бъдат насочени към изпълнителната власт - там, където има течове и обществени поръчки. Изпълнителната власт е хранителна среда за корупцията", посочи той.

Румен Радев съобщи още, че е разговарял с президента на Гърция двете държави съвместно да охраняват въздушното пространство на Северна Македония.

Уважавам мерките на борбата срещу престъпността, но те не могат да бъдат репресивни.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/radev-s-prva-reaktsiya-sled-reshenieto-na-ks-za-imuniteta-mu_news731919.html

По време на посещението си в авиобазата, президентът отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци. Командирът на 3-та авиобаза бригаден генерал Димитър Петров информира върховния главнокомандващ за общата подготовка на военното формирование, възможностите за изпълнение на задачи, състоянието на авиационната техника и на инфраструктурата.

„Поздравление на целия състав на авиобаза Граф Игнатиево”, похвали ги президентът. Той посочи, че проблемите са сериозни. Въпреки че има политическа воля и се инвестират сериозни средства за поддръжката на сега съществуващата техника, тя не е на необходимото ниво. Това рефлектира в безопасността на полетите. И е необходимо да се създадат необходимите условия за нормална летателна дейност.

Румен Радев коментира и проблемът в разпространението на коронавируса у нас, като отбеляза, че за справянето с него институциите и обществото трябва да се обединят. "Има създадена организация за наблюдение и за реакция на Националния оперативен щаб. Работи в постоянен режим, приемат се действия от правителството. И най-голямата опасност в тази ситуация според мен е да се поддадем на паниката и на страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите, в техните препоръки, да следваме техните указания, самодисциплината. Самоконтролът, самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с този проблем. Но голямата заплаха също така е да не допуснем парализа на икономиката. И аз разчитам, че всички ръководства на фирми, на предприятия повишават своите хигиенни изисквания, така че да се снижи риска и да не допуснем прекъсване на производствения процес. Редно е и правителството да обмисли мерки и подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия - транспорта, туризма, културата, спорта. И да мислим за възможно по-бързото излизане и превеждане на държавата в едно нормално състояние", допълни Радев.