Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще бъде на официално посещение в България на 25 и 26 февруари по покана на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във фокуса на разговорите между президентите Радев и Анастасиадис ще бъде засилване на икономическото и търговското партньорство между двете държави, проекти за енергийна диверсификация в региона, както и сътрудничеството на България и Кипър в Европейския съюз.

От 10.00 часа пред храм-паметника "Св. Александър Невски" президентът Никос Анастасиадис и съпругата му Андри Анастасиадис ще бъдат посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с официална церемония. Държавният глава на Кипър ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

От 10.30 часа, на "Дондуков" 2, двамата президенти ще имат среща "на четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори между двете официални делегации. В 11.40 часа президентите Радев и Анастасиадис ще направят съвместни изявления за медиите в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

На 26 февруари от 9.30 часа, в сградата на Българската търговско-промишлена палата, Румен Радев и Никос Анастасиадис ще открият Българо-кипърски бизнес форум, в рамките на който ще бъдат подписани три двустранни споразумения за сътрудничество между търговско-промишлените палати на двете държави. Във форума ще участват фирми от Кипър с интерес в сферата на транспортната инфраструктура, инвестиции в авиационния сектор, управление на недвижимо имущество, складови дейности, консултантски услуги, производство на електротехника.

По-късно същия ден, от 12.00 часа, българският и кипърският президент и техните съпруги ще открият в София изложба, посветена на 60-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Кипър.