Преди връчването на първия мандат продължават разговорите между първите политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проговори за първи път от началото на преговорите. Той заяви, че отстъпките трябва да са взаимни. А съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че са стигнали до кадровите промени.

Лидерът на ГЕРБ коментира лаконично, че преговорите вървят. Благодари на партньорите си, че толерантно мълчат. Напомни, че Мария Габриел води тези разговори и когато са готови, ще обявят какво са решили – ротация или избори.

"Последното, което трябва да бъде отсъдено, е от Мария Габриел. Тя ще работи с тези хора и аз съм убеден, че не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре. Във всички правови държави се провеждат парламентарни избори и на тях политическите партии поемат отговорност. Няма държави на регулаторите, няма държави на прокурорите, няма държави на съдебните съвети. Аз не съм чул някъде да се провеждат избори и да се говори, че министрите са без значение, че кабинетът е без значение, а всъщност били важни другите работи. Не, политическата отговорност се носи от политическите партии", заяви Борисов.

Партньорите в управлението ПП-ДБ също потвърдиха, че преговорите вървят и дори напредват, след като са стигнали до кадрови промени, които те поставят след приоритетите и законодателство.

Днес е петият ден от началото на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В понеделник на консултациите при президента Мария Габриел поиска повече време от държавния глава преди връчването на мандата.

В петък президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство