Правосъдният министър учуден: Не знам Емил Радев да е кандидат за главен прокурор

Данаил Кирилов няма да номинира наследник на Сотир Цацаров, но щял да се намеси, ако се наложи

България 18.06.2019 11:20 638 0
Правосъдният министър учуден: Не знам Емил Радев да е кандидат за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че не знае евродепутатът Емил Радев да е кандидат за главен прокурор. Той направи коментара си пред bTV  по повод твърдението на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, че ГЕРБ вече си имат фаворит за наследник на Сотир Цацаров и това е именно Радев.

"От такъв маниер на говорене ми се струва, че някой иска предварително да го включи и така да отпадне възможността за реално участие. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.", заяви Кирилов.

Министърът на правосъдието се отказа от правото си да номинира кандидат за главен прокурор. "Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на управляващото мнозинство", допълни той. И предупреди, че ако процедурата по избор на наследник на Сотир Цацаров се изкриви, си запазва правото да се намеси.

Въпреки огромното желание на една малка група хора да героизират Лозан Панов, предложеният механизъм за контрол на тримата големи в правосъдната власт, не цели да удари него, каза Кирилов по отношение на шефа на ВКС, които редовно атакува главния прокурор и състоянието на правосъдната система у нас.

Кирилов разсъждава и за мониторинговия доклад за България, след като преди седмица заяви, че е готов да подаде оставка, ако до края на мандата на тази Еврокомисия наблюдението не бъде свалено.

Изпрати новина