Блокира работата на Правната комисия в Народното събрание, която разглежда законопроекта за мерките по време на извънредно положение. От БСП заявиха, че текстовете и докладите, които трябва да обсъдят на второ четене, не са изготвени адекватно и няма как депутатите да продължат да работят, докато не се изчистят неяснотите.

Народните представители са склонни при нужда да работят и до малките часове, за да може гледаните днес на комисия текстове да влязат в дневния ред на НС утре.

По отношение на спекулата предложението на ГЕРБ касае само търговците на едро, като се обръща внимание основно на медицинските материали, геловете, дезинфектантите и защитните пособия. Залага се максимална надценка от 15 на сто, пише БТВ.

БСП предлагат контрол да има върху търговците на едро, търговците на дребно, а и върху физическите лица, които се опитват да препродават. При образуването на цените според социалистите трябва да се взема средноаритметичното за последните 3 месеца, а, ако се продава нов артикул надценката над даденото по фактура не трябва да е повече от 20%.

Предложението на ГЕРБ по линия на данъците е да се удължат сроковете за плащане на местни данъци и такси, данъка на едноличните търговци и данък „Печалба“ до края на юни.

Предлага се и плащащите авансови вноски фирми да го правят на база данните за 2018 г. Това разгневи бизнеса, като работодателите виждат риск при плащането на авансов данък върху несъществуваща печалба.