Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция ще се проведе днес, 26 февруари, в Александруполис, съобщиха от правителствената информационна служба.

Това ще е първото междуправителствено заседание, откакто правителството на Гърция бе оглавено от министър-председателя Кирякос Мицотакис след проведените през юли м. г. парламентарни избори в южната ни съседка. Заседанието на високо равнище в Александруполис е продължение на прагматичното сътрудничество между двете страни, които поддържат отлични добросъседски, партньорски и съюзнически отношения. А в Югоизточна Европа близките връзки между България и Гърция са един от положителните примери за два съседни народа.

Във фокуса на съвместното заседание ще е свързаността - транспортна, дигитална и енергийна, още по-активното и тясно сътрудничество в областта на опазването на външните граници на ЕС, както и по отношение на новите политики за растеж и иновации на Европейската комисията. Друг акцент на Четвъртата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище ще бъде активното партньорството в рамките на НАТО, в сферата на културата и туризма.

В Александруполис министър-председателят Бойко Борисов ще проведе двустранни разговори с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, а българските министри ще разговарят с колегите си от гръцка страна. В края на съвместното заседание ще бъдат подписани двустранни документи.

В делегацията, водена от премиера за съвместното заседание с гръцкото правителство, са вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите Владислав Горанов, Младен Маринов, Петя Аврамова, Боил Банов, Росен Желязков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова.