„Продължаваме промяната“ не виждат опции за съвместно управление или коалиция с ГЕРБ след изборите това лято. Това заяви бившият финансов министър Асен Василев от Пловдив. Заедно с акад. Николай Денков, Кирил Петков и Никола Минчев, те проведоха открита среща със свои симпатизанти на Римския стадион. От партията очертаха реформите и промените, които са били постигнати по време на участието им в политиката. 

От партията подчертаха, че са готови досегашните им партньори, с които управляваха в падналото правителство, да организират компрометираща предизборна кампания срещу тях.

„Целият шум, който се вдига, е за да забравят хората какво се случваше. Всичко това е, за да спрем да питаме основния въпрос – каква е вашата идея България да бъде по-добре и по-богата? Виждаме движението на средната работна заплата – тази година ще стигне над 2500-2600лв. 2009 си спомняте колко беше. Не трябва да се отрича прогресът – просто е по-бавен“, заяви Василев.

Ако с нещо ще останем в историята – това е Шенген. Ако няма изненади, до края на годината ще имаме – „Да“. Това заяви акад. Денков. Той подчерта, че България има положително развитие и относно влизането ни в Еврозоната.

„Инфлацията е най-ниската за последните 2-3 години. Ако сравним с повишението на заплати ще видите, че ръстът на доходите изпреварва инфлацията. От 2020 година до сега, за 4 години, постигнахме над 50% ръст на заплатите“, заяви той. Денков направи разбор на всички реформи в социалната политика и здравеопазването. „Колкото и да се опитват да омаловажат това, което сме направили – то е факт“, коментира още Денков.

Според Асен Василев управлението им в ГЕРБ и ДПС се е провалило заради липсата им на желание да пуснат властта и да осъществят реална промяна в структурата на държавните регулатори и служби.

„Всичко на хартия беше добре. Когато дойде моментът за реална смяна и промяна – всичко се разпадна. И изведнъж станахме най-лошите. В момента, в който започнаха да ни плюят, стана ясно, че ние искаме честна промяна“, коментира още бившият финансов министър.

В момента, в който реформите трябваше да станат истински, ГЕРБ отказаха да подпишат споразумение, че нещо такова ще се случи, камо ли да подкрепят такова нещо, подчерта съпредседателят на ПП. Той посочи, че промените не са нещо толкова трудно.

"Става въпрос за това да има честни конкурси навсякъде, съдът да работи и хората да му вярват, прокуратурата, Държавната агенция "Национална сигурност", МВР и службите да не се използват като бухалки, да имаме честни избори, каквито имахме само по времето, когато Бойко Рашков беше министър", коментира Василев.

„БСП и ИТН ни се вързаха за социалните реформи, с ГЕРБ и ДПС избутахме Шенген и Еврозоната. Всички казват, че ГЕБР са ни надиграли. Всъщност ние изиграхме ГЕРБ и ги накарахме да направят това, което те не искаха. В момента, в който се усетиха и казаха: “не можем“, ние казахме – „избори“, допълни още той.

Бившият финансов министър припомни, че в момента се изготвят техническите задания за големия проект за градска железница на Пловдив. Вече е направен идейният проект и от догодина може да стартира строителството – „ако дотогава НКЖИ не си смени приоритетите“, допълни той.

Ние се връщаме обратно при хората, защото силата на промяната не е в политиците, а при хората, каза Кирил Петков. По думите му се връщат към отворена и честна дискусия. Според него с всички кални кампании се опитват да откажат хората, които се чудят дали да гласуват. Признавам си грешката, че повярвах, че реформите, които започнахме с всички закони, можеха да продължат и с назначенията, но видяхме, че ГЕРБ и ДПС не са готови да дадат властта, допълни Петков.

Според него скандалите с „пудела“, „пицата с кристали“, „чаталджа гейт“ и други изнесени по техен адрес компромати, публикувани в медиите, са били скалъпени от доскорошните им партньори във властта. „Те не искат да кажат – „Ние сме по-добри от тях“. Те искат да кажат – „Всички са еднакви“, за да откажат хората да гласуват и да продължи перманентната власт. Те са много добри политици – царе в тази игра. Докато те играят тактическата игра, те не видяха, че цялата тази промяна хората я виждат. Промяната на мисленето на хората вече се е случила и тя е единственото стабилна във времето“, заяви Петков.

Те не коментираха решението на „Зелено движение“ да се яви сама на изборите.

Нашата визия за България не се е променила, но вече имаме инструментите, за да я постигнем, заяви още съпредседателят на ПП.

На въпрос от публиката дали са готови още веднъж да седнат на масата за преговори с Бойко Борисов и Делян Пеевски след изборите, Петков посочи, че този вариант е по-скоро невъзможен, тъй като от „Продължаваме промяната“ са осъзнали, че „те няма да се променят и не искат да пуснат властта“.

Аферата около бившия главен секретар на МВР Живко Коцев ПП коментира по следния начин:

Ако наистина има контрабанда, някой е вдигнал бариерата на границата, някой шеф на смяна и на граничен пункт си е затворил очите. ДАНС или са направили контролно производство и всичко това са го следили в реално време, или не са разбрали, или някой в ДАНС също си е затварял очите. Така Василев коментира информацията, че има снимки на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, арестувания за контрабанда Стефан Димитров и "друго обществено известно лице".

Казах, че Живко Коцев е заплашван от и.ф. главен прокурор, припомни Денков. Според него акцентът трябва да бъде върху това, че антикорупционната комисия, и.ф. главен прокурор и ДАНС "са спретнали едно мероприятие" спрямо главния секретар без да са доказали нищо. Те трябва да обяснят, ако е имало канали за корупция, кой ги е покривал, кой е пускал камионите, за да знаем каква е истинката картина, допълни Денков.