"Резултатите от изборите ясно отредиха ролята ни на опозиция. В тази роля ние ще продължим да се борим за приемането на закони, които създават конкурентна среда, подкрепят бизнеса и привличат инвеститори с висока добавена стойност. Могат да доведат до увеличение на доходите и да намалят наравенството между хората и регионите. Да подкрепят младите родители и да осигурят качество на образование и здравеопазване. Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещето на България". Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, прочитайки позицията на коалицията от парламентарната трибуна след откриването на 50-ото НС. 

"Всяко Народно събрание трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство. което ще работи в полза на хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление, с всеки следващи предсрочен цикъл от избори, тази надежда бързо избледнява. Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България", посочи той. 

По думите му през "последните шест избора за три години, само коалицията "Продължаваме Промяната- Демократична България", е успяла да състави редовни правителства". "И то два пъти. Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена. И затова сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха свалени след по-малко от година сът задружните усилия най-вече на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Не защото правителствата работеха лошо. Всички основни икономически и социални показатели показват категорично, че тези две редовни правителства придвижиха България нагоре към средноевропейския, нива, в пъти по-бързо, отколкото това правеха стабилните правителства на ГЕРБ. Но нашите правителства бяха свалени, за да може Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че те са единствените, които могат да управляват. Една огромна лъжа, която може да помогна за спечелване на избори, но която няма опора в реалните факти", подчерта Денков. 

И допълни: "С резултатите от последните години, последните избори нашите съграждани дадоха мандат именно на тези три партии да съставят редовно правителство. ГЕРБ и ДПС са първа и втора политическа сила. А ИТН най-често гласуваше с тях за ключовите решения. Всъщност ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха- възможност да съставят правителство, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума за провежданите политики и кадровите правителства. Сега е време те да поемат политическата отговорност и да съставят редовно правителство, защото няма зад кого да се скрият. Длъжни са да намерят решения, а не да се правят на жертви след като получиха това, което искаха".