Писмено предложение за промени в Закона за културното наследство връчиха днес членовете на най-голямото нумизматично дружество „Филипопол“ на кандидатите на ПП ГЕРБ за народни представители от Пловдив-град Менда Стоянова и Атанас Ташков. Сред исканията на пловдивските нумизмати са да бъдат въведени правила, които да съдействат за активирането на гражданския сектор в общата кауза – опазване ни социализиране на културното ни наследство.

От своя страна Менда Стоянова и Атанас Ташков заявиха, че ще се запознаят детайлно с исканията на нумизматично дружество „Филипопол“, като съдействат за участието на експерти в широка обществена дискусия по темата.

Сред приоритетите в Програмата на ПП ГЕРБ е приемането на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм. Акценти в сектор „Култура” са също приоритетното финансиране на археологически  проучвания,  социализация  и  представяне  на  движимо и недвижимо археологическото наследство, неговата дигитализация, подпомагане на книгоиздаването и библиотечното дело, модернизация на материалната база в сферата на културата и други.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!