Двама медици от 5-то ДКЦ в Пловдив са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведение. За това алармираха днес от КТ „Подкрепа“. В писмо до медиите те посочват, че д-р Антония Йорданова и рехабилитаторът Красимира Вичева са получили заповеди за прекратяване на трудови правоотношения, а причината за това било желанието им да учредят синдикат в поликлиниката. Те са избрани за председател и секретаря на синдиката и най-фрапиращото е, че са получили заповедите точно в деня на създаването му – 10 юли. Освободени от работа са и други учредители на синдиката. „От страна на дружеството беше отказано да се приеме и входира учредителен протокол. След проведен разговор между председателят на СРС "Подкрепа" Пловдив с управителя на дружеството – д-р Олимпия Литовойска, същата заяви, че не е дала съгласие за създаване на синдикална структура”, посочват от КТ „Подкрепа“. По тази причина те вече са подали сигнал до прокуратурата за наличие на престъпление по чл.172 и чл.282 от НК (престъпление по служба).
 
Сред нарушенията, за които алармират освободените от работа медици, са изплащане на работни заплати, които са под минималната работна заплата, и налагане на системен психологически натиск от страна на д-р Литовойска. „Също така, по получена от нас информация от други източници, се твърди, че в същата сграда се ползват помещения, наети от фирма без търг или конкурс и д-р Литовойска работи в тази фирма. Това според нас е нарушение на закона за конфликт на интереси”, обясняват от синдикалната организация.

Регионалната структура на „Подкрепа“ настоява за отмяна на връчените заповеди за уволнение и спешно свикване на Общинския съвет за тристранно сътрудничество за разглеждане на случая.

От лечебното заведение отрекоха всички обвинения. „От шест години съм управител на 5-то ДКЦ. Никога никой не е бил възпрепятстван да създава синдикална организация”, заяви пред репортер на TrafficNews.bg д-р Олимпия Литовойска. Тя уточни, че освобождаването на председателя и секретаря на синдиката се е наложило заради съкращаване на щатовете. А процедурата по прекратяване на трудовите им правоотношения е стартирала три седмици преди да получи писмото, с което е уведомена за учредяване на синдикат.

Управителят отрече и обвинението, че медиците са получавали по-ниски от минималната работна заплата. „Преди два месеца имахме регурялна проверка от Инспекцията по труда. Нямаше никакви забележки. Всички в поликлиниката получават повече от това, което е минимум на категориите. И се осигуряват на парите, които получават”, заяви д-р Литовойска. Тя отрече и обвиненията за налагане на натиск върху служителите. „Относно наемателите в сградата мога да кажа, че всеки квадратен метър тук, включително и този за кафе-машината, е отдаден след разрешение на Общински съвет. Аз нямам фирма, нито пък имам някакви отношения с някой от наемателите. Съвместявам работата като управител с лекарска практика по няколко часа дневно, след като получих разрешение от кмета на Пловдив Иван Тотев”, обясни д-р Литовойска.