Пловдивчани, живеещи в няколко жилищни блока в Кършияка, скочиха срещу намерение на районната администрация да построи паркинг пред входа им. Валентина Ангелова, която е домоуправител на единия от блоковете на бул. „Марица – Север” между номер 51 и 53, се свърза с TrafficNews.bg, за да сигнализира за притесненията на хората, живеещи там.

Тя разказа, че в карето между четири жилищни блока, от администрацията имали проект за направата на паркинг с 90 автомобила, който скоро щял да започне да се изпълнява. Хората там обаче разбрали постфактум за него.

„В момента в това каре има около 50 паркоместа, а във вътрешността зелени площи с детски площадки, дървета и пейки. Там играят децата ни, а майки хранят там бебета си, тъй като наблизо има млечна кухня.  Ние разбрахме едва преди няколко дни, че земята е предвидена за направата на паркинг, след като махнаха старите катерушки.

Твърдо против сме този проект по няколко причини. Основната е, че с това ще се унищожат и последните зелени площи в района. Отпред е булевард и не можем да  отворим терасите и прозорците ни, тъй като постоянно има шум и мръсотия. С този паркинг и отпред ще стане по същия начин. Говорихме с администрацията и те ни завиха, че няма да режат всички дървета, но е повече от ясно какво ще се случи с тях.  Имаме и опасения, че както и с други подобни парцели ще се изгради сега паркинг, а след някоя друга година може и да се продаде за жилищен блок”, каза пловдивчанката. Тя заяви, че хората в района вече събират подписка, а в понеделник ще има общо събрание на всички входове. На него е поканен и районният кмет Ральо Ралев, като хората ще му дадат подписката и техните искания.  

Кметът на „Северен” заяви пред TrafficNews.bg, че ако го поканят на общото събрание на входовете ще отиде, за да изслуша техните искания и съображения. Той обясни, че ще се съобрази изцяло с желанията на хората. Ако те откажат да се изгради паркинг там, то средствата ще бъдат пренасочени към следващия проект за паркинг на улица „Сава Муткуров”.