Премиерът в оставка Кирил Петков определи съгласието на Народното събрание с френското предложение и свалянето на ветото на Република Северна Македония като много отговорно и историческо решение. 

„Наистина отговорно решение. Искам да благодаря на доста хора, които стигнаха до този резултат. Като започнем от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки, може би, натиска от партията, която я е издигнала, че това е най-доброто решение в този момент за България. Благодаря на Генчовска за смелостта, въпреки постовете на Слави Трифонов”, отбеляза министър-председателят от Брюксел.

Петков благодари и на всички хора в парламента, тъй като това е бил отговорният начин да се вземе това решение. „Видяхме 170 гласа от 240. Това за мен е нужната подкрепа за толкова отговорно решение. Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка”, добави той. 

Премиерът посочи, че сега е време правителството на РСМ да поведе своята нация и да кажат, че те искат да са част от Европейския съюз и са готови стъпките това да стане реалност. „Надявам се, че с помощта на европейската дипломация и натовските партньори ще могат да преодолеят вътрешните трудности и ще поведат своята нация по пътя към Европа”, подчерта той.

Петков определи като много важно един политик да си държи на думата и такива решения да се вземат с широка подкрепа. „Това не може да е тясно решение на един министър-председател или Министерски съвет. И „Възраждане” осъзнават, че това е единственият начин да се защитят правата на българите в РСМ - през европейския път. За ИТН - Слави Трифонов и Тошко Йорданов, ако техният министър също подкрепя решението и тя се похвали за добрия резултат - разбираме, че цялата друга реторика е била политическа дъвка, използвана по най-грешния начин”, отбеляза той.  

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз”, подчертава министър-председателят в Twitter.