Домът ни се руши и разпада, конфликтите в БСП са много. Това каза в ефира на „Денят на живо” бившият министър на транспорта и член на НС на БСП Петър Мутафчиев. По думите му предстоящият конгрес на левицата е нужен не само за анализ на допуснатите грешки, заради които партията се срути на изборите, но и за да се избере новата бъдеща посока. 

„Въпреки, че конгресът не решава кой ще бъде новият лидер, към този избор трябва да се подходи внимателно. Не бива да се бърза с него. Нужно е да се покаже нова воля за единение на партията и за сериозни промени. Конгресът трябва да констатира оставката на Корнелия Нинова. С това ръководство не виждаме бъдеще и възстановяване на позициите на БСП в политическото пространство”, обясни той. 

Във връзка със заявената кандидатура за председателския пост в партията от Крум Зарков Мутафчиев коментира, че вероятно ще се появят и други кандидати. 

„Не са малко хората, които се вълнуват за бъдещето в левицата и искат нещата да тръгнат в правилната посока”, каза още той. 

Петър Мутафчиев коментира и темата за пенсиите. Фактът, че съществува проблем, означава, че БСП са допуснали грешки, смята той.

„Дали вината е само наша- не знам. Но когато правиш предложение трябва да можеш  да кажеш какви биха били последиците му. БСП е ангажирана с едни от най-тежките ресори в момента, това също ще даде негативи за партията по темата”, допълни той. 

Във връзка с поставената цел на коалиционното споразумение за повишаване с 30% скоростта на ЖП транспорта, Мутафчиев обясни, че това е постижимо. 

„Важно е да се обърне внимание и на въпроса с разписанията и прелезите, които са една от основните причини за намаляване на скоростта”, каза още той.