Проектът за нова Конституция ще бъде внесен с нужните подписи, след като патриотите и ГЕРБ се споразумяха да направят референдум за исканията на ВМРО и НФСБ. Заедно с изборите за ВНС, ще бъде проведен и референдум за образователен ценз, казарма и за разширяване правомощията на президента. 

"Внасяме проекта на нова Конституция с нужните подписи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в сградата на Народното събрание. С нея бе и Искрен Веселинов от ВМРО.

Събрани са 122 гласа за внасяне на проект за нова Конституция. Подкрепа е получена от част от депутатите от "Воля" и няколко независими народни представители. Подписи са осигурили също така партньорите от управляващата коалиция от НФСБ, както и Патриотите, стана ясно от изявленията.

Проектът ще бъде качен на сайта на НС.

Припомняме, че по-рано днес депутатите от НФСБ на Валери Симеонов подписаха проекта на конституция на ГЕРБ. Преди две седмици лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов постави условие, че ще подпише проекта за нова конституция, ако в него бъдат включени шест искания на партията, сред които са образователен ценз за гласуване на избори, въвеждане на наборна военна служба, разширяване на президентските правомощия и др.

След дълъг дебат вече имаме необходимите гласове за внасянето на проекта за нова конституция, обяви Дариткова. Под конституцията са се подписали ГЕРБ, патриотите, част от независимите депутати и “Воля”.

"Това, което променихме в последните редакции на проекта е, че пренаредихме точките и членовете - изместихме основните права в началото, записахме преамбюл, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме герба от старата конституция и още други неща, допълни тя. Имахме преговори в продължение на два дни, в първоначалния проект имаше много несъвършенства, които породиха критики от академичната общност. Сега проектът отговаря на критиките. В преамбюла добавяме ангажимента на държавата да брани основните ценности и традиции на българите. За първи път заложихме и поощряването на раждаемостта като грижа на държавата, но на социализираната, просветена, грамотна раждаемост. Даваме право на всеки българин по произход да се върне и да живее тук - да работи, да учи, да има облекчен начин за получаване на свидетелство за български прозиход . За първи път записваме, че гласуването е граждански дълг, знаете за нашата борба срещу купения вот. Остава текстът, че бракът е само между мъж и жена, обясни зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов. ГЕРБ и ВМРО обаче не намерили консенсус по три теми, които воеводите искаха - да се въведе образователен ценз, разширяване на президентските правомощия и наборната военна служба. По тези теи теми постигнахме по-добро решение - ще бъдат подложени на референдум с изборите за ВНС. Така българските граждани ще могат да дадат своето мнение по въпроса, каза той.

Според него поне 2/3 от народа ще гласува на референдума.