Новият състав на правителството, предложен от кандидата за премиер Мустафа ал Каземи, получи вот на доверие в иракския парламент. 255 представители на 329 участваха в парламентарната среща, 15 от 22 министри на новото правителство получиха вот.

В същото време гласуването за кандидатурата за поста на министри на нефта и външните работи беше отложено, съобщава Sky News Arabia. Парламентът също отхвърли кандидатурата на министри на търговията и земеделието. Партията на върховенството на закона отказа да участва в изборите, като подчерта, че Ирак преминава през трудни времена и че този вот не формира „правителство, което ще отговаря на интересите на страната и ще може да устои на кризата“.

Миналата седмица демонстрации обхванаха Ирак. Протестиращите изнасят лозунги срещу формирането на ново правителство, което според тях се подкрепя от "политически сили отвън". Демонстрантите обещаха да подготвят милионна акция на 10 май. Подобна ситуация беше вече през април миналата година, когато президентът Бархам Салех инструктира ал Каземи да сформира правителство - тогава Ирак беше изправен пред масови протести, които продължиха няколко месеца.