Кметският стол в Доспат се печели още на първи тур от ГЕРБ, като партията има и пълен монопол над общинския съвет в града.  Елин Радев е събрал 4292 гласа, като с това печели изборите с 86.78%. След него се нарежда кандидатът на ДПС Асен Маслев с 491 гласа, което е 9.93%

В местния парламент влиза цялата листа на ГЕРБ от 13 души. Според броя на гласувалите и отпадане на недействителните бюлетини ОИК изчислила, че за влизане в местния парламент са нужни 314 гласа.

За ГЕРБ са гласували 3 404 избиратели. Втора сила е ДПС с 6.76 % с 276 гласа, които не стигат за съветник. Трета е БСП с 224 гласа.

В село Барутин новият кмет ще бъде Красимир Мантовп от ПП ГЕРБ, в село Бръщен – Кемал Бошнаков, също от ПП ГЕРБ, в село Любча – Веселин Нинов – ППП ГЕРБ, в село Црънча – Недко Хаджиев – БСП.

Балотажи в неделя ще има в селата Змеица и Касък. В Змеица на балотаж отиват Антон Доспатлиев от ПП ГЕРБ и Валери Георгиев от ДПС. В село Касък за вота на избирателите ще се борят Касим Кехайов от ГЕРБ и Джамал Шалганов – ДПС.

Четири жалби са получени в ОИК – Доспат в изборния ден, като те не са за сериозни нарушения. В деня за размисъл е подадена една жалба, която е препратена за вземане на отношение към прокуратурата.