Българката Мария Габриел ще кара втори мандат като еврокомисар, този път с ресор младежта и иновациите. Тя получава единодушното одобрение на комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. Това съобщи председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер. 

Тази сутрин ръководствата на двете парламентарни комисии обсъдиха на закрито заседание снощното изслушване на Габриел. Още след изслушването снощи председателите на двете парламентарни ресорни комисии изразиха задоволство от представянето на българския еврокомисар.

На 17 октомври се очаква общата оценка на ЕП за кандидатите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург.

В края на изслушването снощи изпитващите я изпратиха с аплодисменти и признаха колко е подготвена за мащабното портфолио, което ще управлява следващите 5 г. - образование, иновации, наука, младеж, култура и спорт.

40-годишната Габриел влезе в европарламента през 2009 г. като Мария Неделчева, , но смени фамилията си след като през 2012 г. сключи брак с Франсоа Габриел. Двамата имат и син Жан-Едуард на 4 години.

Родената в Хаджидимово еврокомисарка е завършила  „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

В своето встъпително изказване, Мария Габриел изтъкна важността на създаването на европейско пространство за научни изследвания, иновации, образование, култура и спорт, както и синергии между програмите, за да могат те да отговорят на очакванията на европейците, най- вече в областта на устойчивото развитие и създаването на нови възможности за младежите.

Двете комисии бяха критични относно това, че не се споменава "култура" и "научни изследвания" в заглавието на ресора на комисаря.

Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма Хоризонт 2020, в съответствие с позицията на ЕП и с участието му в прилагането.

Евродепутатите от Комисията по култура и образование повдигнаха въпроси свързани с бюджета на програмата Еразъм+, призовавайки кандидата да увеличи тройно бюджета й. Те също искаха да разберат как дигитализацията може да бъде полезна за европейското наследство, както и как най-добре може да се предпази и гарантира достъпът до култура и образование за всички културни и езикови малцинства в Европа. Допълнителни въпроси подчертаха необходимостта от насърчаването на аудиовизуалните медии от културна гледна точка.

 „Беше много ефикасно изслушване, което събуди голям интерес. Въпросите бяха много комплексни и изискваха много комплексен отговор. Портфолиотото на Мария Габриел, в което влиза изследователската дейност, е едно от съществените, защото ако искаме да поддържаме устойчиво развитие на Европа, с всички предизвикателства, пред които сме изправени, изключително се нуждаем от изследвания и иновации. Това ще е решаващо. Нуждаем се от комисар, който може да дефинира финансирането и да открои ресора в следващата многогодишна финансова рамка. Значението, което му отдава комисията, е много високо“,заяви Адина-Йоана Вълян (ЕНП, Румъния), председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика:

Колежката ѝ Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията по култура и образование, също даде висока оценка на българката: „От името на моята комисия мога да кажа, че изслушването беше много интересно. Имаме широко портфолио. Културното разнообразие е в ДНК на европейската политика и това беше отразено във въпросите и отговорите тази вечер. Беше интересна и задълбочена дискусия.“

При изслушването Мария Габриел изтъкна осем приоритета в своята дейност като еврокомисар за младежта и иновациите:.

1. Запазване на водещата позиция на Европа в науката. "Китай бързо наваксва", каза Габриел.
2. Развитие на иновативни компании. „Създаването на нов Европейски съвет за иновации е един отговор на това предизвикателство.“
3. Преодоляване на пропуските в света на научните изследвания.
4. Включване на повече граждани и региони
5. Като „геополитическа комисия“. Габриел спомена търсене на партньорства, например с Африка.
6. Насърчаване на културата и технологичните иновации в изкуствата, подкрепа на творчеството, съхраняване на културното наследство
7. Гарантиране на финансиране за нейното портфолио в контекста на Многогодишната финансова рамка.
8. Повишаване на ролята на жените