Управляващите оттеглят предложението за наказание на лекарите, които откажат помощ на пациенти. То беше част от пакета от мерки за борба с коронавируса, който предстои днес да се гласуват в Народното събрание. Това се случи след ожесточен дебат в пленарната зала, предава БТВ.

Спорният текст предвиждаше пробация до 1 г. или до 1000 лв. глоба. Вчера в правната комисия одобриха всеки, който разпространи невярна информация за короновируса да получава до 3 години лишаване от свобода, а предвидената глоба е до 10 хил. лв.

Разписана е и възможност работодателите, които са в затруднение, да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие. Включени са и административни облекчения – спира се налагането на запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица, както и извършването на описи на движими и недвижими имоти.

„Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете – законодателите трябва да преценят кои следва да се ограничат“, уточни по време на дебатите министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Очаква се текстовете да претърпят промяна при второто четене на законопроекта за мерките по време на извънредното положение.

„Този закон може би ще трябва да претърпи доста сериозни промени. В него има доста излишни текстове, които са поставени просто, за да има някакво книжно или юридическо тяло на този закон“, коментира Симеонов. По думите му най-важната част от закона е да даде възможност на всички органи – Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването – да си вършат работата. Симеонов добави още, че трябва да се регламентират религиозните мероприятия.

 „Не трябва да се правим, че не виждаме, че една и съща лъжичка се пъха в устата на този и на онзи“, каза той. Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ настоя от закона да отпаднат текстовете за наказанията на българските медици. „В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Смятам, че всички единодушно и солидарно тук ще гласуваме за това този текст за отпадне“, коментира Дариткова.

„Намираме се в необичайна извънредна ситуация, която е такава не само от гледна точка на епидемиологичната обстановка и предизвикателствата пред държавата“, коментира тя. По думите й всички трябва да бъдат особено отговорни. Хасан Адемов от ДПС коментира, че няма по-надежден и по-ефективен начин за справяне със ситуацията от социалната изолация. Той изтъкна още, че в момента най-важната дума е солидарност.

„Тъкмо в полето на солидарността трябва да се споделя отговорността между държавата и нейните институции“, коментира Адемов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново попита дали правителството планира да отвори държавния резерз. „Българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати“, каза тя. Тя уточни, че БСП ще се въздържи по законопроекта и ще направи предложения за промени между първо и второ четене. Те ще засягат именно държавния резерв, да се направи разчет за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата. „Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазването на здравето на българските граждани. Нека погледнем извън залата“, призова Нинова.

„Предложният законопроект съдържа мерки, които са очаквани от нашите съграждани, особено по отношение на срокове, на документи. Те очакват от нас бързи решения предвид ситуацията“, допълва Сачева.

„Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете – законодателите трябва да преценят кои следва да се ограничат“, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той допълни, че законът наистина е такъв, който действително урежда три или четири много важни въпроса. „Те засягат именно срокове. Срокове, колеги. Вие като законодатели би трябвало да прецените кои срокове следва да се ограничат“, допълни той.