В двора на Арменската църква в Пловдив в неделя се събраха около 500 протестиращи. Те  организираха подписка и поискаха оставката на Епархийския съвет.

Протестът на арменската общност беше подкрепен от представители на Коалиция „Кауза Пловдив“ - кандидата за кмет на Пловдив Николай Бухалов, кандидата за кмет на район „Централен“ Георги Титюков, кандидата за общински съветник Румен Кривицки, както и от единствения представител на арменската общност в общинския съвет на Пловдив Едуард Сарафян.

В протеста се включиха още изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, представители на всички арменски организации от Пловдив. Протестиращи от Бургас, Варна и други градове също подкрепиха каузата.

Причината бе приетият Устав на Арменската Епархия в България, който според инициативния комитет на протеста е приет тайно и нарушава равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на светската. Устава е направен така че на практика е невъзможно да се промени състава на Епархийския съвет, а усилията ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България чрез Референдум. Исканията им са свързани с намиране на общ език между хората и Епархийския съвет, като крайната цел е преразглеждане на Устава. Те изрично подчертават, че пловдивските арменски духовници не са организатори на протеста.

Припомняме и че Коалиция „ Кауза Пловдив“ е единствената, която има представител на  арменската общност в Общинския съвет. Това е председателят на групата  Едуард Сарафян, който в момента e  трети в листата с кандадати за общински съветници. По негово предложение през 2007г. Общинският съвет - Пловдив първи в България осъди остро и призна геноцида над арменския народ.

Коалиция „КАУЗА ПЛОВДИВ“  е с номер 13 в бюлетината за кмет, кмет на район и общински съветници!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!