Делегатите на Третата национална конференция на "Да, България" се обявиха за договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с отказ от плаващи мнозинства и подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения.

Това е записано в резолюция за "актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство".

От "Да, България" обаче поставят 12 условия за продължаване на ротационния формат на управление. Сред тях - попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.

В 18 ч. в Народното събрание се очаква да започне срещата между преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ за бъдещето на управлението.

членовете гласуваха партията кандидатства за членство в европейското политическо семейство на Европейската народна партия. При гласуването 533 гласа са "за" ЕНП, 36 "за" АЛДЕ.

По-рано председателят на "Да, България" Христо Иванов също призова изборът на европейско семейство да бъде Европейската народна партия, където членуват и партньорите им от ДСБ.

"Ние можем да "кипим, да има емоции, чувства", но си научихме урока, че първо трябва да сме заедно, за да сме силни, да градим мостове, но и да се нагърбваме да правим компромиси. Да бъркаш и накрая да си готов да дочакаш „онази вода – бистрата, историческата, в която се случват нещата. И това може да стане само заедно – не само в „нашето племе“, в малката и в голямата коалиция, а и с партньорите, с които имаме различия, но въпреки това трябва да работим заедно в името на нашата родина", посочи той.

Към ЕНП принадлежат ГЕРБ, СДС и ДСБ.