Остър сблъсък между ГЕРБ и БСП в петъчния ден в парламента. Първи започнаха червените.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с остра критика срещу управляващото мнозинство. В специална декларация, тя обяви, че думата, с която може да се обобщи случващото се в страната е "подмяна".

"Първата подмяна - вашето справедливо искане за намаляване на партийните субсидии беше подменено с опит да се узакони купуването на цели партии", настоя Нинова. Тя очевидно визира решението на бюджетна комисия да приеме намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас, но и въвеждането на отворено финансиране - и през фирми.

Според Нинова това е опит да се узакони "купуването" на партии от бизнесмени.

Втората подмяна, по думите на Нинова, е в самата формула на управление: "Официалното управляващото мнозинство беше подменено от скритото", каза тя и намекна, че вече не управляват ГЕРБ и Обединените патриоти, а ГЕРБ и ДПС.

Третата подмяна според Нинова е опита да бъдат спрени с процедурни хватки предложенията на БСП за социални промени.

Подобно обвинение към ГЕРБ отправиха и от ДПС. Причината за недоволството на двете партии е, че преди ден бюджетна комисия отказа да разгледа идеите на двете партии.

ДПС обяви, че изпраща писмо до премиера Бойко Борисов, с което го призовават да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, наука, култура и образование. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му идеите на ДПС за безплатни детски градини и подпомагане на културата и науката са били припознати от премиера, но сега заради изнудване на "мъничкия" коалиционен партньор ГЕРБ слагат спирачки.

Нинова видя и четвърта подмяна: "Докато ви хвърляха прах в очите, че ще намалят субсидиите на един лев, ЧЕЗ беше продаден на втората Гинка, а на фона на излишък – правителството взе нов заем от 400 млн лева", заяви тя.

Малко по-късно обаче от ГЕРБ решиха да отговарят.

"Започнете промяна. Не е лошо една партия, дори на 130 години да се променя за да е устойчива. В момента не сте в състояние да привеждане адекватна политика", скочи Тома Биков от ГЕРБ и категорично отхвърли всички обвинения.

"Преди две седмици ние предложихме субсидията да стане лев, поддържаме това решение и имаме готовност да гласуваме. През цялото време БСП ни убеждават, че трябва да има диалог. БСП са тези, които нямат нито едно предложение по темата. Позицията на БСП е: "Нека се пазарим, нека преговаряме" и ние сме склонни, но не ни обвинявайте, че едва ли не правим цирк", посочи депутатът от ГЕРБ.